VW moet €3000 schadevergoeding betalen aan de eigenaar van een Golf TDI die hij in 2010 kocht. Dit heeft de rechtbank Haarlem bepaald. Omdat de eigenaar niet wist dat er sjoemelsoftware in de auto zat, heeft de eigenaar te veel betaald voor zijn dieselauto. Door deze illegale software leek het voertuig ook nog eens schoner dan die daadwerkelijk was.
In het najaar van 2015 moest Volkswagen toegeven dat het wereldwijd zo’n elf miljoen auto’s had verkocht met zogenoemde sjoemelsoftware. Door deze illegale software passeerden hun auto’s de toelatingstest voor uitstootnormen. Echter, eenmaal op de weg wordt de software uitgeschakeld en stoten de auto’s meer schadelijke stoffen uit. Soms tot wel 40 keer de toegestane norm.
Collectief perspectief
De uitspraak van vandaag is gedaan in een individuele zaak tegen Volkswagen. Omdat het in Nederland gaat om duizenden gedupeerde eigenaren, heeft een aantal stichtingen collectieve zaken aangespannen tegen meerdere autofabrikanten, waaronder Volkswagen, Mercedes, Renault, Peugeot, Opel en Fiat. In een van die collectieve zaken besloot een Nederlandse rechter in 2021 al dat kopers van sjoemeldiesels van de Volkswagen groep recht hebben op compensatie.
Volkswagen ging toen in beroep. De collectieve procedures tegen de andere autofabrikanten lopen nog volop. Stichting Diesel Emissions Justice is de partij die tegen de meeste zaken voert tegen verschillende autofabrikanten procedeert. Volgens de Stichting is de uitspraak in deze individuele zaak een mooie opsteker voor alle andere collectieve zaken. Het zal een kwestie zijn van tijd voordat ook concrete resultaten worden geboekt in de zaken tegen de andere autofabrikanten.