Logistieke bedrijven met dieselbusjes en -bestelauto’s als koeriers kunnen gemakkelijker een claim indienen voor hun sjoemeldiesel. Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en platform Dieselgate.com hebben de handen ineen geslagen om schadevergoeding te eisen.
Het is daarmee voor het eerst dat een brancheorganisatie voor haar leden een massaclaim faciliteert in het dieselschandaal. TLN heeft al wel eerder een claim ingediend in het truckkartelzaak, maar dat ging op verboden prijsafspraken tussen vrachtwagenfabrikanten in de periode 1997 tot 2011. In het dieselschandaal moesten bedrijven tot op heden zelf hun gelijk gaan halen of zichzelf aanmelden bij een van de claimstichtingen.
Gedupeerde bedrijven
„Het merendeel van de gedupeerde bedrijven zijn koeriers, bouwbedrijven of stukadoors en zelfs gemeentes”, zegt Arco Krijgsman, initiatiefnemer van het onlineplatform. „We hebben met TLN een snelle analyse gemaakt. TLN heeft zo’n vier- tot vijfduizend leden die gedupeerd zijn en gemiddeld gaat het om zo tien auto’s per bedrijf, schatten wij in. Dan hebben we het over veertig- tot vijftigduizend busjes en bestelwagens. Dat lijkt heel veel, maar er hebben in Nederland wel een half miljoen van deze auto’s rondgereden.”
Dieselschandaal
Het dieselschandaal kwam in 2015 aan het rollen toen bleek dat verschillende autofabrikanten, waaronder Mercedes, Peugeot- en Fiatmoeder Stellantis, Renault en Volkswagen in miljoenen dieselauto’s illegale software hadden geïnstalleerd die voertuigen tijdens de uitstoottests veel schoner deden lijken dan ze waren. In werkelijkheid was de uitstoot tot wel twintig hoger dan de toegestane norm. Autofabrikanten hebben onderlinge afspraken gemaakt om die software te installeren en zo gezamenlijk de uitstootregels te omzeilen. Daarvoor zijn ze inmiddels al door de Europese Commissie beboet.
Geen cent
In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben autofabrikanten al miljarden aan boetes en schikkingen betaald, maar in Nederland is er nog geen cent is uitgekeerd aan gedupeerden. Wel hebben diverse Nederlandse en buitenlandse rechters de schade vastgesteld op gemiddeld 3000 per nieuw aangeschafte auto. De claim van TLN kan daardoor oplopen tot 150 miljoen euro. Krijgsman: „Die sjoemelsoftware is natuurlijk niet alleen in personenauto’s geïnstalleerd, maar ook in bestelauto’s en busjes.”
Omdat het dieselfraudeschandaal ook betrekking heeft op bedrijfswagens, vindt TLN het belangrijk om als ondernemersorganisatie samen te werken met een claimstichting om zo allerlei juridische rompslomp uit handen van bedrijven te nemen. De schade bestaat volgens TLN uit de lagere inruilwaarde voor een sjoemeldiesel. Daarnaast zijn de verbruikskosten, zoals brandstof, van een sjoemeldiesel hoger dan aanvankelijk is aangegeven bij aankoop van de auto.
Aanspraak vergoeding
„Het is nog niet heel gemakkelijk om schade te verhalen”, aldus Krijgsman. „Het gaat om auto’s die geproduceerd zijn tussen 2009 en 2020. Je moet aannemelijk maken dat je zo’n auto hebt gekocht of geleased. Want ook als je de sjoemeldiesel in het verleden hebt gereden, hebt geleased of tweedehands gekocht, kun je aanspraak maken op een vergoeding. Daarnaast is het een kwestie van lange adem.”
Overigens faciliteert TLN de massaclaim niet alleen voor leden. Ook bedrijven die niet lid zijn, kunnen zich melden bij de ondernemersorganisatie en meedoen. „Daar zijn geen kosten aan verbonden”, zegt Krijgsman. „Pas als er uitgekeerd is, worden er kosten in rekening gebracht. Zoals het er nu naar uitziet, denken we bij leden aan een maximum van 25% van de vergoeding en niet TLN-leden maximaal 27,5%. Dat kan dus minder worden. Dat ligt aan de hoogte van de vergoeding die wordt vastgesteld en hoeveel bedrijven participeren.”
Breed pallet
TLN en Dieselgate.com liften mee op het proces dat Stichting Diesel Emissions Justice is gestart. Krijgsman: „Deze stichting heeft het meest brede pallet aan automerken waar een procedure tegen gestart is, vijftien in totaal. Diesel Emissions Justice is bijvoorbeeld ook een zaak begonnen tegen Fiat. Dat merk heeft bij personenauto’s niet zoveel diesels geproduceerd, maar is wel groot in bedrijfswagens.”
De lopende procedures voor diesel bedrijfswagens zijn tegen de merken Mercedes, Renault, Peugeot, Fiat, Volkswagen en Opel. TLN en Dieselgate.com sluiten niet uit dat daar nog merken bij komen.
Bron: De Telegraaf
Auteur: Gert van Harskamp